Een steek van de pieterman, wat nu?

Categorie:
Steken
Tags:
EHBO Zomer
Leestijd: 3 min

Een van de gevaarlijkste vissen die je in het Nederlandse water van de Noordzee tegenkomt is de pieterman, een vis die 10 tot 18 centimeter lang kan worden en die zich ondergraaft in zand. De pieterman heeft echter ook stekels die boven het zand uitkomen en deze stekels staan in verbinding met een gifklier. Ga je op deze stekels staan, dan kan dat hele vervelende gevolgen hebben. 

Hoe kun je voorkomen dat je op de stekels van een pieterman gaat staan?

Voorkomen is beter dan genezen, ook in het geval van een steek van de pieterman. Pietermannen kom je over het algemeen tegen in ondiep water, daar zijn ze op zoek naar prooivissen. Let dus goed op of je stekels uit het zand ziet steken en draag bij voorkeur waterschoenen. 

Op een pieterman gaan staan, wat nu?

Als je op een pieterman gaat staan, voel je hoogstwaarschijnlijk een pijnlijke steek in je voet. Je voet gaat zwellen, maar dit kan ook pas later gebeuren. De wondjes kunnen gaan ontsteken en heel soms is er sprake van bewusteloosheid, hartklachten en ademhalingsstoornissen. Mocht je in de pieterman gaan staan, dan is het belangrijk dat je je voet (of ander pijnlijk lichaamsdeel) minimaal een kwartier in een badje met zo warm mogelijk water dompelt. Het gif van de pieterman bevat namelijk eiwitten en deze eiwitten worden bij temperaturen boven de 40 graden Celsius afgebroken. Zijn er stekels achtergebleven? Dan kun je deze verwijderen met een pincet. 

Moet je naar de dokter als je een steek van de pieterman hebt gehad?

In principe is het niet nodig om na een steek van de pieterman naar de huisarts te gaan, vaak verdwijnen de klacht snel na het warme badje. Mochten er toch ontstekingen ontstaan of houdt de pijn aan, neem dan wel contact op met de huisarts voor advies. Ook bij een allergische reactie, bewusteloosheid, hartkloppingen en ademhalingsstoornissen bel je meteen met de hulpdiensten. 

Wil je goed voorbereid zijn als het toch misgaat? Volg dan onze cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen en leer onder andere wat je moet doen bij steken en beten. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars jouw cursus vergoedt? Doe nu de vergoedingscheck.